OVERZICHT
Het Publiek- en Administratief recht omvat de rechtsregels voor de verhouding tussen de overheid en de burger. Daarnaast regelt het Publiek- en Administratief recht de verhouding tussen de verschillende overheidsinstanties onderling. Publiek- en Administratief recht is heel uitgebreid en heeft betrekking op onder meer overheidsopdrachten, publiek-private samenwerking, wegenrecht, overheidsaansprakelijkheid, onteigeningen, domeinconcessies, omgeving, milieu, onroerend erfgoed, tuchtzaken etc.
MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN heeft door zijn jarenlange ervaring in dit bijzondere rechtsdomein een enorme expertise opgebouwd, waarbij hij zowel bedrijven als particulieren bijstaat binnen de verschillende deelgebieden van het Publiek- en Administratief recht.
MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN adviseert particulieren en rechtspersonen (maatschappelijke organisaties, instellingen in de gezondheidszorg en ondernemingen) omtrent hun positie ten opzichte van de overheid en staan hen bij in zowel bestuursrechtelijke als civiele procedures. Conflicten met de overheid behoren tot de hardnekkigste die er zijn. Zonder uitzondering staat de…
Lees VerderMR. BAS A.S. VAN LEEUWEN heeft brede kennis van de politieke en bestuurlijke omgeving en de juridische context daarvan. De advocaat heeft gevoel voor politieke verhoudingen tussen bijvoorbeeld een college van B&W en de gemeenteraad of Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Dit komt het bewerkstelligen van overeenstemming tussen de belanghebbende…
Lees VerderGerelateerde expertises binnen dit rechtsdomein
MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN staat ondernemingen en privé-personen bij die geconfronteerd worden met ingrijpen van de overheid, die een beroep doet op de "openbare orde". Wie wordt geconfronteerd met een openbare ordemaatregel krijgt te maken met een vaak diepgaande inbreuk op zijn rechten. De advocaat adviseert en procedeert op…
Lees VerderVAN LEEUWEN LAW FIRM adviseert en procedeert op de volgende terreinen: (a) bestemmingsplan; (b) omgevingsvergunning (bouw, aanleg, sloop, monumenten, kap); (c) WABO-projectbesluit; (d) externe veiligheid; (e) Flora- en faunawet; (f) natuurbescherming; (g) watertoets; (h) geur; (i) geluid; (j) parkeren; (k) Bouwbesluit; (l) Huisvestingswet; (m) splitsingsvergunning; (n) woonruimteonttrekking; (o) Wet voorkeursrecht…
Lees VerderHeeft u een verklaring omtrent gedrag (VOG) aangevraagd en is deze geweigerd? Of heeft u een voornemen tot weigering ontvangen en mag u een zienswijze indienen?…
Lees VerderVAN LEEUWEN LAW FIRM adviseert en procedeert op de volgende terreinen: (a) omgevingsvergunning (milieu); (b) omgevingsvergunning beperkte milieutoets; (c) MER-(beoordelings)plicht; (d) Activiteitenbesluit en maatwerkvoorschriften; (e) actualisering vergunningen en milieu-sanering; (f) handhaving: bestuursdwang, dwangsom, stillegging; (g) afvalstoffenrecht en EVOA; (h) externe veiligheid; (i) arbeidsomstandigheden / Arbo; (j) REACH; (k) luchtkwaliteit /emissies;…
Lees VerderVAN LEEUWEN LAW FIRM adviseert en procedeert o.a. op de volgende terreinen: (a) projecten; (b) herstructurering; (c) gebiedsontwikkeling; (d) exploitatieovereenkomsten; (e) publiek-private samenwerking (PPS); (f) samenwerkingsovereenkomsten; (g) realisatieovereenkomsten; (h) bouwgeschillen; (i) burenrecht; en (j) erfdienstbaarheden.…
Lees VerderVAN LEEUWEN LAW FIRM ondersteunt retailondernemers bij: bestemmingsplannen om bedrijfsactiviteiten en uitbreidingen veilig te stellen; bestemmingsplannen om de komst van concurrenten tegen te gaan; vergunningen voor het oprichten of uitbreiden van winkelvestigingen; vergunningen voor het in gebruik nemen van nieuwe…
Lees VerderVAN LEEUWEN LAW FIRM adviseert en procedeert op de volgende terreinen: bevoegdheden van toezichthouders; last onder dwangsom; last onder bestuursdwang; bestuurlijke boete; stillegging invordering en kostenverhaal; intrekking van besluiten; legalisatie; gedogen; praktische begeleiding van handhaving; opstellen van handhavingsbeleid; BIBOB…
Lees VerderMR. BAS A.S. VAN LEEUWEN adviseert en procedeert op de volgende terreinen: (a) Drank- en Horecawet; (b) Terrasvergunning; (c) Omgevingsvergunning; (d) Drank- en Horecavergunning (DHV), (e) Exploitatievergunning; (f) Speelautomatenvergunning; en (g) Ruimtelijke Ordening.…
Lees VerderBestuursrechtelijke Handhaving
Voordat het bestuursorgaan een beslissing neemt tot het opleggen van een bestuurlijke boete, kondigt het bestuursorgaan vaak aan dat er een voornemen…
Lees VerderHet doel van een last onder dwangsom is het beëindigen van een overtreding, het is dan ook een herstelsanctie. Een last onder…
Lees VerderEen last onder dwangsom is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. Een last onder…
Lees VerderAdministratieve Procedures
Indien u een besluit van een bestuursorgaan ontvangt, is onder aan het besluit een bezwaarclausule opgenomen. In deze bezwaarclausule is opgenomen op welke wijze en bij welk bestuursorgaan u tegen het besluit een bezwaarschrift kunt (laten) indienen. In het bezwaarschrift geeft u aan waarom het…
Lees VerderBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing van een bestuursorgaan? In sommige gevallen wordt niet de normale bezwaarschriftprocedure gevolgd, maar dient u administratief beroep in te stellen bij een ander bestuursorgaan, dan het bestuursorgaan dat het aangevallen besluit genomen heeft.…
Lees VerderBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing op uw bezwaarschrift? In dat geval kan MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN een beroep instellen bij de bestuursrechter.…
Lees VerderIndien u na de heroverweging in bezwaar of de rechtmatigheidstoets door een rechter in beroep nog niet de door u gewenste uitkomst heeft, kunt u tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep. De uitspraak van de bestuursrechter zal aangeven op welke wijze en waar…
Lees VerderHet indienen van een bezwaarschrift of een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat de beslissing waartegen u opkomt, zolang nog niet is besloten over uw bezwaar of beroep, gewoon van kracht blijft.…
Lees Verder