Overzicht

Corporate Crime & Investigations verwijst naar illegale activiteiten of frauduleuze handelingen gepleegd door bedrijven of hun werknemers. Deze activiteiten kunnen verschillende wetten en voorschriften schenden en hebben vaak ernstige juridische en financiële gevolgen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van Corporate Crime & Investigations:

Soorten bedrijfscriminaliteit:

 1. Fraude: Dit kan financiële fraude, verzekeringsfraude, belastingfraude of andere vormen van bedrog omvatten.

 2. Corruptie: Dit verwijst naar omkoping, witwassen van geld en andere vormen van onethisch gedrag met als doel voordelen te verkrijgen.

 3. Bedrijfsfraude: Dit kan diefstal, verduistering, boekhoudfraude en andere illegale activiteiten binnen het bedrijf omvatten.

 4. Milieumisdrijven: Dit verwijst naar schendingen van milieuwetten, zoals illegale afvaldumping of waterverontreiniging.

 5. Kartelvorming: Dit omvat illegale afspraken tussen bedrijven om prijzen te manipuleren of concurrentie te belemmeren.

 6. Diefstal van gegevens en cybercriminaliteit: Dit verwijst naar de diefstal of openbaarmaking van gevoelige gegevens en cyberaanvallen.

Onderzoeken en strafvervolging:

 • Bedrijven en overheidsinstanties voeren vaak onderzoeken uit om bedrijfsfraude aan het licht te brengen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

 • Deze onderzoeken kunnen intern worden uitgevoerd door het bedrijf zelf of extern door wetshandhavingsinstanties en advocaten.

 • In geval van strafbare feiten kunnen strafrechtelijke onderzoeken leiden tot strafrechtelijke vervolging, met boetes, gevangenisstraffen of andere juridische sancties als mogelijke uitkomsten.

Preventie en naleving:

 • Bedrijven implementeren vaak nalevingsprogramma’s om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan geldende wetten en voorschriften.

 • Ethiek- en integriteitstrainingen, interne controles en audits maken deel uit van deze preventieve inspanningen.

Juridische gevolgen:

 • Bedrijven kunnen aanzienlijke boetes, reputatieschade en bedrijfsverboden opgelegd krijgen.

 • Individuen betrokken bij bedrijfsfraude kunnen strafrechtelijk worden vervolgd en veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Corporate Crime & Investigations zijn complexe en belangrijke gebieden van het ondernemingsrecht en de strafrechtelijke rechtsgang. Bedrijven streven ernaar dergelijke activiteiten te voorkomen, en overheidsinstanties werken eraan ze aan het licht te brengen en te bestraffen om de integriteit van het zakelijke milieu te waarborge

Gerelateerde expertises binnen deze sector

Previous Story

Technologie, media en communicatie (TMC)

Next Story

De Rechtspraak en het coronavirus

Latest from Industries

Particuliere Beveiliging

De sector Particuliere Beveiliging verwijst naar het domein waarin particuliere beveiligingsbedrijven actief zijn. Deze bedrijven leveren…

Taxibranche

De taxibranche verwijst naar het bedrijfssegment dat zich bezighoudt met het aanbieden van taxi- en personenvervoersdiensten.…

Consumer & Retail

De sector Consumer & Retail omvat bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van goederen en…