Speelautomatenvergunningen

Kunt u in uw horecaonderneming een speelautomaat plaatsen? Welke vergunningen heeft u nodig? Waar dient u aan te voldoen? Het hangt ervan af of het gaat om een een behendigheidsautomaat of kansspelautomaat.

Behendigheidsautomaat

Bij een behendigheidsautomaat is het spelresultaat afhankelijk van het inzicht of de behendigheid van de speler en geeft de automaat alleen vrije spelen of een verlengde speelduur als beloning. Te denken valt aan een flipperkast. U heeft hier geen vergunning voor nodig.

Kansspelautomaat

Bij een kansspelautomaat speelt toeval een grotere rol dan behendigheid of vaardigheid en kunt u bij winst geld, premie of prijzen winnen. Te denken valt aan een fruitautomaat of automatische roulette. Voor een kansspelautomaat heeft u wel een vergunning nodig.

Indien u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen, heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning wordt alleen verstrekt aan zogenaamde ‘hoogdrempelige’ inrichtingen.

Hoogdrempelige inrichtingen

Hoogdrempelige inrichtingen zijn cafés of restaurants die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De horecaonderneming is in bezit van een geldige Drank- en Horecawetvergunning
  • De horecaonderneming richt zich voornamelijk op gasten van 18 jaar en ouder
  • Het café- of restaurantbezoek staat op zichzelf, er vinden geen andere activiteiten plaats die een eigen stroom bezoekers trekken (zoals bijvoorbeeld in een bowlingcentrum)

Een hoogdrempelig horecabedrijf mag maximaal twee (2) kansspelautomaten plaatsen als de vergunning is verleend.

De burgemeester is de vergunningverlenende instantie. In een gemeentelijke verordening wordt bepaald voor hoeveel kansspelautomaten per inrichting een vergunning wordt afgegeven (met een maximum van twee). Dat kan dus per gemeente verschillen.

Laagdrempelige inrichtingen

Laagdrempelige bedrijven (cafetaria, ijssalon of lunchroom) kunnen geen aanwezigheidsvergunning krijgen. Laagdrempelige bedrijven mogen dus geen kansspelautomaat plaatsen. De huidige wetgeving geeft niet een heel duidelijk beeld over wat hoog- en laagdrempelig is. Gemeenten verschillen in de interpretatie van de regels. Mocht een vergunning worden geweigerd omdat uw horecaonderneming volgens de gemeente ‘laagdrempelig’ is dan loont het dus de moeite om te laten checken of de argumentatie van de gemeente klopt.

Samengestelde inrichtingen

Sommige horecaondernemingen hebben zowel een hoogdrempelig als een laagdrempelig gedeelte. Te denken valt aan een restaurant met een cafetariagedeelte. Bij dit soort horecaondernemingen kan een vergunning worden afgegeven voor kansspelautomaten als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De automaten worden alleen in het hoogdrempelige gedeelte geplaatst
  • De twee (2) ruimten zijn van elkaar gescheiden
  • De bezoekers van het laagdrempelige gedeelte kunnen dit gedeelte betreden zonder het hoogdrempelige gedeelte te hoeven betreden
Eigenaar van de kansspelautomaat? Dan dient u te beschikken over een exploitatievergunning

Bent u de eigenaar van een kansspelautomaat? Dan dient u een speciale exploitatievergunning te hebben. In de meeste gevallen is de automaat niet in bezit van de horecaondernemer, maar van een extern bedrijf.

Previous Story

Verklaring omtrent het gedrag (VOG) geweigerd. Wat nu?

Next Story

Exploitatievergunning

Latest from Hotels and Leisure

Terrasvergunning

In een aantal gemeentes in Nederland is voor het voeren van een terras een terrasvergunning nodig. Dit…

Omgevingsvergunning

Een omgevingsvergunning is een soort verzamelvergunning waar verschillende activiteiten onder kunnen vallen. Denk aan bouwen/slopen, bevestiging van…

Exploitatievergunning

Algemene Plaatselijke Verordening Als u een horecabedrijf wil opzetten, heeft u in de meeste gemeenten de…