Seksueel geweld is een ernstig misdrijf waarbij een persoon fysieke, seksuele of psychologische dwang of geweld gebruikt om seksuele handelingen uit te voeren tegen de wil van een ander individu. Het omvat een breed scala aan schadelijke handelingen en kan plaatsvinden in verschillende contexten, waaronder relaties, familieomgevingen, op het werk, in sociale situaties en in openbare ruimtes. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van seksueel geweld:

  1. Fysiek Seksueel Geweld: Dit omvat gedragingen zoals verkrachting, aanranding en gedwongen seksuele handelingen waarbij fysiek geweld, dwang of bedreiging wordt gebruikt om iemand tot seksuele handelingen te dwingen.

  2. Psychologisch Seksueel Geweld: Dit houdt in dat psychologische manipulatie, bedreigingen of chantage worden gebruikt om iemand seksueel te dwingen tegen hun wil. Dit kan onder meer vernedering, manipulatief gedrag en emotioneel misbruik omvatten.

  3. Seksuele Intimidatie: Dit verwijst naar ongewenst seksueel gedrag, opmerkingen of aanrakingen die iemands comfort en veiligheid schenden. Het kan variëren van ongepaste opmerkingen en stalken tot exhibitionisme.

  4. Verkrachting in een Relatie: Ook bekend als partnergeweld of verkrachting binnen het huwelijk, verwijst dit naar seksueel geweld dat plaatsvindt binnen een intieme relatie, waarbij een van de partners tegen hun wil wordt gedwongen tot seksuele handelingen.

Seksueel geweld is illegaal en schendt de fundamentele rechten en waardigheid van individuen. Slachtoffers van seksueel geweld hebben vaak professionele en emotionele ondersteuning nodig om te herstellen van de trauma’s die het kan veroorzaken. Er zijn veel organisaties en instanties die zich inzetten voor het bestrijden van seksueel geweld en het bieden van hulp aan slachtoffers.

Het melden van seksueel geweld aan de politie of aan een lokale hulporganisatie is belangrijk om daders ter verantwoording te roepen en om slachtoffers te helpen bij het verkrijgen van de steun die ze nodig hebben om te genezen en hun leven voort te zetten.

Previous Story

Huiselijk geweld

Next Story

Ongewenste omgangsvormen en seksuele intimidaties

Latest from Geweld binnen het familierecht

Eerwraak

Eerwraak, een term die soms wordt gebruikt in bepaalde culturele contexten, verwijst naar de praktijk waarbij…

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld verwijst naar gewelddadig gedrag dat plaatsvindt binnen een huiselijke of familiale context, meestal gericht…