Op basis van een eerste telefoongesprek zal de advocaat in de meeste gevallen vrij snel een inschatting kunnen maken of hij uw zaak in behandeling kan nemen. Dat telefoongesprek is voor u als vanzelfsprekend gratis. Als de advocaat uw zaak in behandeling neemt, zal hij een afspraak met u maken voor een persoonlijke kennismaking. …
MoreVerklaring omtrent het gedrag (VOG) geweigerd. Wat nu?
Heeft u een verklaring omtrent gedrag (VOG) aangevraagd en is deze geweigerd? Of heeft u een voornemen tot weigering ontvangen en mag u een zienswijze indienen?…
U kunt gratis met de advocaat chatten via de live-chat. Als er geen advocaat online is, dan kunt u uw vraag intypen, waarna wij binnen twee dagen uw vraag zullen beantwoorden. Als uw vraag of het antwoord daarop te lang of te ingewikkeld is, dan belt de advocaat u terug of maakt hij een afspraak.…
MoreVAN LEEUWEN LAW FIRM is een laagdrempelig advocatenkantoor. Heeft u een vraag, dan kunt u de advocaat altijd bellen of een e-mail sturen. Maar misschien vindt u het prettiger om naar zijn gratis spreekuur te komen. Regelmatig organiseert de advocaat (gratis) spreekuren op verschillende plaatsen in het land waar u naartoe kunt komen om uw vragen aan hem voor te leggen. Datum, tijdstip en locatie van het gratis spreekuur wordt op deze website en via social media bekend gemaakt.…
MoreWettelijk kader
De Beleidsregels VOG-NP-RP 2018 (hierna de beleidsregels) bevatten nadere regels over het beoordelen van aanvragen voor een VOG. Voor de beoordeling van een aanvraag geldt een terugkeertermijn van vijf (5) jaren. Indien iemand binnen deze terugkeertermijn voorkomt in de justitiële documentatie, zal de Staatssecretaris diens gegevens zonder tijdsbeperking uit het JDS ontvangen. Indien iemand binnen de van toepassing zijnde terugkeertermijn voorkomt in het JDS worden ingevolge paragraaf 3.1.1. van de…
MoreArtikel 36 van de WJSG bepaalt dat in het onderzoek kennis kan worden genomen van alle justitiële gegevens uit de justitiële documentatie van de aanvrager en van gegevens uit de politieregisters. Het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens bepaalt dat veroordelingen, transacties, openstaande strafzaken en sepots worden aangemerkt als justitiële gegevens.…
MoreArtikel 36 van de WJSG bepaalt dat in het onderzoek kennis kan worden genomen van alle justitiële gegevens uit de justitiële documentatie van de aanvrager en van gegevens uit de politieregisters. Het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens bepaalt dat veroordelingen, transacties, openstaande strafzaken en sepots worden aangemerkt als justitiële gegevens.…
MoreArtikel 28 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (hierna WJSG) bepaalt dat een VOG wordt afgegeven als er na onderzoek niet is gebleken van bezwaren tegen de aanvrager. Bij het onderzoek wordt rekening gehouden met het risico voor de samenleving in verband met het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Ook worden de belangen van betrokkene meegewogen.…
MoreBeoordeling van de aanvraag
De beoordeling van een aanvraag om toewijzing van een VOG begint met toetsing aan het objectieve criterium. Het gaat erom of de justitiële gegevens die zijn aangetroffen in het JDS van de aanvrager, indien herhaald, gelet op het risico voor de samenleving, een belemmering vormen voor een behoorlijke uitoefening van…
MoreBij de beoordeling van het subjectieve criterium wordt vervolgens bezien of in de omstandigheden van het geval aanleiding behoort te worden gezien om toch over te gaan tot afgifte van de gevraagde VOG. Bij de beoordeling wordt gekeken naar het tijdsverloop sinds iemand met justitie in aanraking is gekomen. Hoe…
MoreHet algemene screeningsprofiel is onderverdeeld in 8 risicogebieden: (1) Informatie, (2) Geld, (3) Goederen, (4) Diensten, (5) Zakelijke transacties, (6) Proces, (7) Aansturen organisatie en (8) Personen. Deze risicogebieden belichamen samen de werkgebieden waarbinnen sprake kan zijn van macht. Dit kan macht zijn over personen, goederen, productieprocessen en dergelijke. Wanneer…
MoreNaast het algemeen screeningsprofiel is er een aantal specifieke screeningsprofielen ontwikkeld, speciaal voor bepaalde beroepsgroepen dan wel bepaalde doelen. Deze specifieke screeningsprofielen zijn afgeleid van de algemene risicogebieden.…
MoreAlgemene Screeningsprofielen (NP)
Het risicogebied informatie beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich kunnen voordoen indien men in een functie of bezigheid toegang heeft tot systemen dan wel tot informatie. Het betreft hier de bevoegdheid tot het raadplegen en/of het bewerken van deze systemen. Onder dit risicogebied valt ook het…
MoreHet risicogebied geld beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen indien men in een functie of bezigheid de beschikking heeft over geld. Onder dit risicogebied valt het omgaan met contante en/ of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren en het hebben van budgetbevoegdheden. Bij dit…
MoreHet risicogebied goederen beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen bij het bewaken van productieprocessen en bij het beschikken over goederen. Onder dit laatste wordt ook verstaan het laden en lossen, het inpakken en het opslaan van goederen. Verder valt onder dit risicogebied het…
MoreHet risicogebied “diensten” beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen indien kennis en bevoegdheden, voortvloeiend uit deze dienstverlening, worden misbruikt. Dienstverlening zoals advies, schoonmaak, catering en onderhoud valt onder dit risicogebied. Afhankelijk van de aard en de locatie van de dienstverlening kan het risico…
MoreHet risicogebied zakelijke transacties beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen bij het aangaan en het onderhouden van zakelijke contacten. Dit risicogebied omvat onder andere overleg over offertes, advisering en bemiddeling, het voeren van onderhandelingen en het afsluiten van contracten. Het gevaar is aanwezig…
MoreHet risicogebied proces beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen indien macht over processen wordt misbruikt. Onder dit risicogebied vallen werkzaamheden zoals het onderhouden, ombouwen en bedienen van (productie)machines, apparaten en voertuigen. Daarnaast valt onder dit risicogebied het (rijdend) vervoer van goederen, productie, post…
MoreHet risicogebied aansturen organisatie beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich voor kunnen doen indien macht over organisaties en de daaraan verbonden personen wordt misbruikt. Dit risicogebied omvat het aansturen van medewerkers en het aansturen van de organisatie. Managers, bedrijfsleiders en filiaalhouders vallen onder dit risicogebied. Door…
MoreHet risicogebied personen heeft tot doel om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Kwetsbare personen zijn minderjarigen en hulpbehoevenden, zoals ouderen en gehandicapten. Personen die werkzaam zijn met minderjarigen zijn belast met de zorg en het welzijn van deze minderjarigen. Zij kunnen in een één-op-één relatie komen te verkeren…
MoreSpecifieke Screeningsprofielen (NP)
Dit screeningsprofiel geldt voor alle aspirant-volksvertegenwoordigers, -wethouders en -gedeputeerden. Onder volksvertegenwoordigers worden in deze verstaan (aspirant)leden van de Eerste en Tweede Kamer, het Europees Parlement, raads- en statenleden en het algemeen bestuur van waterschappen. Bij de toets aan dit screeningsprofiel geldt een terugkijktermijn van tien jaren. Om de integriteit van…
MoreBij dit screeningsprofiel worden de risico’s getoetst indien men voor kortere of langere duur in het buitenland wenst te verblijven. Getoetst wordt of de openbare orde van het betreffende land in gevaar komt indien betrokkene tot dat land wordt toegelaten. Door het plegen van bijvoorbeeld drugs-, gewelds- en zedendelicten kan…
MoreHet onderhavige specifieke screeningsprofiel heeft betrekking op de functie van (buitengewoon) opsporingsambtenaar en is van toepassing op alle taken en bevoegdheden die een (buitengewoon) opsporingsambtenaar kan hebben. Dit houdt verband met het gegeven dat een (buitengewoon) opsporingsambtenaar bij de handhaving van wet- en regelgeving in meerdere gebieden verschillende bevoegdheden toebedeeld…
MoreDit screeningsprofiel is van toepassing op alle personen die op het adres staan ingeschreven waar de kinderen worden gehuisvest. Werkzaamheden en bezigheden waarbij men de zorg heeft voor kinderen, dragen een hoog risico in zich. Kinderen verkeren in een afhankelijkheidspositie ten opzichte van het vakantiegastgezin, pleeggezin of adoptiefouders. De vakantiegezinnen,…
MoreOnder het screeningsprofiel “gezondheidszorg en welzijn van mens en dier” vallen zowel beroepen in de intramurale als de extramurale zorg. Functionarissen in dit screeningsprofiel zijn belast met de zorg voor personen en kunnen in een één-op-één relatie komen te verkeren met degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. In deze…
MoreDit screeningsprofiel is van toepassing op aanvragen ten behoeve van het verkrijgen van een exploitatievergunning dan wel het bijschrijven van een leidinggevende op de exploitatievergunning. Het exploiteren van bedrijfsactiviteiten kan invloed hebben op de directe omgeving. Zo kan het ontplooien van bedrijfsactiviteiten gevolgen hebben voor de openbare orde. Het overtreden…
MoreBeroepen in de juridische dienstverlening zijn onder meer een advocaat, een notaris, een gerechtsdeurwaarder of een juridisch adviseur. Een van de kenmerken van deze beroepen is dat zij in de dienstverlenende sector opereren. In deze sector bestaat het gevaar van omkoping en witwassen. Vaak hebben juridische dienstverleners budgetbevoegdheid en gaan…
MoreOnder dit screeningsprofiel valt al het personeel dat werkzaam is op een educatieve instelling. Het screeningsprofiel is van toepassing op functies bij educatieve instellingen in onder andere het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Zij zijn belast met de zorg voor het welzijn en de veiligheid van leerlingen.…
MoreDit screeningsprofiel heeft betrekking op aanvragen ten behoeve van het verkrijgen van een chauffeurskaart bij KIWA. In taxi’s worden maximaal acht personen vervoerd, de bestuurder niet meegerekend. Het vervoer per taxi betreft ook het rijden met rouw- en trouwauto’s en het vervoer met personenbusjes. Hierbij kan het ook gaan om…
MoreDit screeningsprofiel heeft betrekking op aanvragen ten behoeve van het verkrijgen van een ondernemersvergunning bij KIWA. Een taxiondernemer stuurt medewerkers en/of een organisatie aan. Bij de toets aan dit screeningsprofiel geldt een terugkijktermijn van vijf jaren. Doordat de ondernemer vanuit zijn functie mensen aanstuurt, bestaat het gevaar van machtsmisbruik. De…
MoreFunctionarissen binnen dit profiel zijn belast met de zorg voor het welzijn en de veiligheid van de aan hun zorg toevertrouwde personen, waaronder minderjarigen. Eén op één relaties kunnen zich voordoen, waarbij sprake kan zijn van een (tijdelijke) afhankelijkheid. Het risico is aanwezig van zedendelicten, geweld of het op andere…
MoreDit screeningsprofiel geldt voor alle beëdigde tolken en vertalers die zich melden voor inschrijving in het wettelijk register tolken en vertalers. Bij de toets aan dit screeningsprofiel geldt een terugkijktermijn van tien jaren. Om de integriteit van deze beroepsgroep zo goed mogelijk te borgen is gekozen voor een screeningsprofiel, waarin…
MoreBij de schietvereniging kan men gebruik maken van wapens en munitie. Het toegang hebben tot wapens en munitie kan een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van de samenleving. Het oneigenlijke gebruik van wapens en munitie kan ernstige geweldsmisdrijven, chantage en andere ernstige verstoringen van de rechtsorde tot gevolg hebben.…
MoreHet screeningsprofiel financiële dienstverlening heeft betrekking op personen die werkzaam zijn bij een financiële dienstverlener of een financiële instelling. Beroepen in dit profiel zijn onder andere accountants, hypotheekadviseurs en medewerkers bij financiële instellingen. Financiële dienstverleners gaan om met gevoelige en vertrouwelijke informatie, contant en giraal geld en waardepapieren. Het omgaan…
MoreDit screeningsprofiel geldt voor VOG aanvragen ten behoeve van opname in een bestand voor werving van personeel waarbij nog niet duidelijk is welke functie vervuld zal worden. Opname in een dergelijk bestand staat los van de mogelijkheid om een VOG aan te vragen met het oog op een concrete functie.…
MoreHeeft u een verklaring omtrent gedrag (VOG) aangevraagd en is deze geweigerd? Of heeft u een voornemen tot weigering ontvangen en mag u een zienswijze indienen?
Indien u een besluit van een bestuursorgaan ontvangt, is onder aan het besluit een bezwaarclausule opgenomen. In deze bezwaarclausule is opgenomen op welke wijze en bij welk bestuursorgaan u tegen het besluit een bezwaarschrift kunt (laten) indienen. In het bezwaarschrift geeft u aan waarom het besluit van het bestuursorgaan onjuist…
MoreBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing van een bestuursorgaan? In sommige gevallen wordt niet de normale bezwaarschriftprocedure gevolgd, maar dient u administratief beroep in te stellen bij een ander bestuursorgaan, dan het bestuursorgaan dat het aangevallen besluit genomen heeft.…
MoreBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing op uw bezwaarschrift? In dat geval kan MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN een beroep instellen bij de bestuursrechter.…
MoreIndien u na de heroverweging in bezwaar of de rechtmatigheidstoets door een rechter in beroep nog niet de door u gewenste uitkomst heeft, kunt u tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep. De uitspraak van de bestuursrechter zal aangeven op welke wijze en waar u beroep kunt instellen.…
MoreHet indienen van een bezwaarschrift of een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat de beslissing waartegen u opkomt, zolang nog niet is besloten over uw bezwaar of beroep, gewoon van kracht blijft.…
MoreOok sociale rechtsbijstand (Pro Deo)
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen. Als u aanspraak maakt op een toevoeging, betaalt u altijd een eigen bijdrage. Voor rechtsbijstand bij het Juridisch Loket hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.…
MoreLet op! U kan een korting van € 59,- op uw eigen bijdrage krijgen, als u eerst telefonisch contact opneemt met het Juridisch Loket en zij u doorverwijzen naar ons kantoor. Bij verwijzing naar een advocaat geeft het Juridisch Loket u een zogenaamd diagnosedocument mee. Dit is een schriftelijk document waarin…
MoreLet op! Als u juridische ondersteuning nodig heeft, krijgt u mogelijk bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage en het griffierecht. U kan hiervoor een verzoek indienen bij uw gemeente. De voorwaarde is wel, dat u vanuit het Juridisch Loket een doorverwijzing heeft verkregen.…
MoreLet op! Indien het verzamelinkomen van cliënt minstens 15% is gedaald ten opzicht van het inkomen van twee (2) jaar geleden dan dient u binnen zes (6) weken na de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand een verzoek tot peiljaarverlegging in te dienen middels het formulier dat u kan vinden op…
MoreContact formulier
Door te klikken op de knop ‘Verstuur bericht’, geeft u toestemming tot de verwerking van uw persoonsgegevens door Van Leeuwen Law Firm (Maliesingel 2, 3581 BA Utrecht-Stad, Nederland), de verwerkingsverantwoordelijke, voor de volgende doeleinden: (i) met u te communiceren; (ii) relatiebeheer met cliënten en potentiële cliënten uit te voeren; en (iii) (markt)onderzoek en analyse uit te voeren.
U heeft het recht om uw toestemming op elk moment in te trekken. Dergelijke intrekking heeft geen invloed op de rechtmatigheid van de verwerking voorafgaand aan de intrekking. U heeft tevens het recht om kosteloos en te allen tijde bezwaar te maken tegen de verdere verwerking van uw persoonsgegevens voor direct marketing doeleinden. U heeft recht op toegang en rectificatie of verwijdering van uw persoonsgegevens, of beperking van de verwerking, of om bezwaar te maken tegen de verwerking. U heeft ook recht op gegevensoverdraagbaarheid en het recht om een klacht in te dienen bij een toezichthoudende autoriteit. Om uw marketingvoorkeuren te wijzigen of uw rechten uit te oefenen, kunt u mailen naar info@vanleeuwenlawfirm.nl
Meer informatie over uw rechten en hoe wij uw persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en delen, vindt u in ons volledige Privacybeleid.
INLOOPSPREEKUUR ADVOCAAT
VAN LEEUWEN LAW FIRM organiseert in de accommodatie van het Amsterdamse WTC een juridisch inloopspreekuur.
- Dit inloopspreekuur is bedoeld voor (kennismaking met) cliënten die acuut juridische ondersteuning nodig hebben.
- U dient een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
- U hoeft van tevoren geen afspraak te maken.
- Wanneer u met zekerheid weet dat u van het spreekuur gebruik zult maken is het raadzaam u van tevoren aan te melden. Bij grote belangstelling voor het spreekuur kan de capaciteit daarop worden afgestemd.
- Het kan gebeuren dat u niet direct aan de beurt bent, maar moet wachten totdat de mensen voor u zijn geholpen.
- De advocaat kijkt of hij in het gesprek met u uw vragen direct kan beantwoorden. Wanneer geen directe beantwoording van uw vragen mogelijk is kan een vervolgafspraak gemaakt worden buiten het inloopspreekuur om op het kantoor van de advocaat.
- Tijdens het inloopspreekuur zal de advocaat de financiële aspecten van het vervolgtraject met u bespreken. Afhankelijk van uw inkomen en/of vermogen kunt u in aanmerking komen voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.
- De advocaat houdt met betrekking tot de duur van zijn advies rekening met de toeloop op het spreekuur.

CONTACTGEGEVENS
VAN LEEUWEN LAW FIRM – SPREEKUURLOCATIE AMSTERDAM-ZUIDAS (op afspraak)
Strawinskylaan 1 (“WTC Amsterdam”)
1077 XW Amsterdam
Nederland
T +31 85 06 07 520
F +31 30 605 15 51
info@vanleeuwenlawfirm.nl
KVK: 68274491
RSIN: NL857370844B01
VAN LEEUWEN LAW FIRM – UTRECHT
Maliesingel 2
3581 BA Utrecht
Nederland
T +31 85 06 07 520
F +31 30 605 15 51
info@vanleeuwenlawfirm.nl
KVK: 68274491
RSIN: NL857370844B01