Heeft u een strafbaar feit gepleegd of wordt u er van verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd?

Overzicht

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN verleent rechtsbijstand aan ondernemingen en fysieke personen die verdacht worden of slachtoffer zijn van misdrijven, in het bijzonder economisch-financiële misdrijven (witteboordencriminaliteit). De advocaat is onder meer actief in zaken verband houdende met witwassen, oplichting, omkoping, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, faillissementsmisdrijven, fiscale fraude, erfenisfraude, openbare aanbestedingsfraude, douane- en accijnzenfraude, en kansspelenfraude. Hij staat garant voor kwaliteit, efficiëntie en discretie. Hij streeft er steeds naar om uw zaak op zo kort mogelijke termijn tot een goed einde te brengen, in voorkomend geval via een minnelijke regeling.

Afdoening van zaken door het Openbaar Ministerie (OM): Sancties van het OM

In Nederland heeft het OM de bevoegdheid om straffen op te leggen voor een aantal veelvoorkomende strafbare feiten. Het OM mag geen vrijheidsstraffen opleggen. Ook gemeenten en buitengewone opsporingsambtenaren zijn bevoegd om dergelijke straffen op te leggen. Zij kunnen een bestuurlijke boete uitdelen voor asociaal gedrag, bijvoorbeeld een boete voor geluidsoverlast. Ook kunnen zij een ‘politiestraf’ uitdelen voor zogenaamde ‘P-overtredingen’, dat zijn overtredingen zoals te hard rijden die vroeger met een bekeuring ter plaatse werden bestraft. Het Openbaar Ministerie kan verschillende straffen opleggen. Voorbeelden zijn:…

More

Getuigen van strafbare feiten

In sommige gevallen zal de politie iemand die getuige is geweest van een strafbaar feit vragen een verklaring af te leggen. U kunt zich als getuige melden en zoveel mogelijk details geven. Vraag de politieagent naar zijn naam, zodat u hem kunt bellen als u zich plotseling iets herinnert dat u in uw verklaring bent vergeten. Tijdens de procedure kan de rechtbank ook getuigen willen horen. Getuigen die zijn gedagvaard, zijn verplicht te verschijnen en de waarheid te vertellen; als zij dit niet doen, is dat een strafbaar feit. Getuigen die menen gevaar te lopen, kunnen vragen om niet te…

More

De rechten van slachtoffers in het strafproces

De Nederlandse regering werkt aan versterking van de rechten van slachtoffers in het strafproces. Zo krijgen slachtoffers onder meer recht op informatie, zowel over de procedure als over de mogelijkheden om schadevergoeding te eisen. Daarnaast hebben slachtoffers en nabestaanden recht op een respectvolle behandeling, op bijstand van een tolk en/of advocaat en in bepaalde gevallen het recht hun standpunt in de rechtszaal toe te lichten. Deze rechten zijn vastgelegd in de Wet rechtspositie slachtoffers. In de plannen van de regering is toegezegd de positie van slachtoffers van misdrijven te versterken. De slachtofferhulp moet worden verbeterd. Daarnaast wordt in het strafrecht…

More

Slachtoffers van een misdrijf

Om daders te kunnen berechten is het belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk naar de politie gaan om aangifte te doen. Dat kan op het politiebureau, of bij lichte vergrijpen telefonisch of online. Zodra een verdachte is gevonden, neemt het Openbaar Ministerie het over. Verdachten worden verhoord en als er gegronde redenen zijn, worden zij in voorlopige hechtenis genomen en vervolgd.…

More

Hoger beroep

In hoger beroep toetst een andere (hogere) rechter de zaak. Deze rechter kan de eerder veroordeelde veroordelen of vrijspreken, of hem op een rechtsvraag ontslaan van rechtsvervolging. Iemand die veroordeeld is, kan maar één keer in hoger beroep gaan. Daarna blijft de mogelijkheid over om cassatieberoep in te stellen bij de Hoge Raad, als de wet dat toelaat. Ook het Openbaar Ministerie kan tegen de uitspraak van de rechtbank in cassatie gaan. In dat geval wordt de verdachte daarvan in kennis gesteld en opnieuw gedagvaard.…

More

Hoger beroep of onherroepelijk vonnis

Iemand die is veroordeeld en het vonnis van de rechtbank wil aanvechten, kan in hoger beroep gaan als de wet dat toelaat. Als hoger beroep mogelijk is, moet de veroordeelde (of zijn advocaat) binnen veertien (14) dagen beroep instellen bij de griffier van de rechtbank. De beroepsprocedure is kosteloos. De regering heeft plannen om ervoor te zorgen dat iemand die is veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf of een zedendelict, niet wordt vrijgelaten zolang er nog een beroepsprocedure loopt.…

More

Gerelateerde expertises binnen dit rechtsdomein

Commune Strafrecht

Strafrecht omvat verschillende thema’s die verband houden met misdrijven en strafbare feiten binnen de samenleving. Hier zijn enkele veelvoorkomende strafrechtelijke thema’s: Moord en Doodslag: Het opzettelijk doden van een ander persoon, met verschillende gradaties van opzet en voorbedachtheid. Diefstal en Roof: Het onrechtmatig nemen van eigendom van een ander, met of zonder geweld. Geweldsmisdrijven: Fysieke aanvallen, mishandelingen, bedreigingen en andere vormen van geweld tegen personen. Zedenmisdrijven: Seksuele misdrijven zoals verkrachting, aanranding, en verspreiding van kinderpornografie. Oplichting en Bedrog: Misleidende praktijken om anderen te benadelen, vaak financieel. Witwassen: Het verhullen van de herkomst van illegale opbrengsten door ze te integreren in…

More

Economisch Strafrecht

Economische misdrijven verwijzen naar een categorie van strafbare feiten die inbreuk maken op wetten die financiële, commerciële of economische activiteiten reguleren, en die doorgaans economische schade of een oneerlijk voordeel tot gevolg hebben. Deze misdrijven zijn vaak gerelateerd aan frauduleuze, bedrieglijke of onwettige praktijken in het bedrijfsleven of de handel. De Wet Economische Delicten (WED) en vergelijkbare wetgeving zijn ontworpen om deze overtredingen aan te pakken door juridische normen vast te stellen voor het onderzoeken, vervolgen en bestraffen van economische misdrijven. Economische misdrijven omvatten onder andere fraude, verduistering, witwassen van geld, koersmanipulatie, belastingontduiking en illegale markthandel. Het doel van dit…

More

Financieel Strafrecht

Financieel strafrecht omvat de juridische principes, wetgeving en rechterlijke doctrines die betrekking hebben op misdrijven die specifiek verband houden met financiële activiteiten. Deze tak van het recht behandelt onwettige handelingen die de integriteit van financiële systemen en instellingen ondermijnen. Het omvat een scala aan misdrijven zoals fraude, verduistering, witwassen van geld, manipulatie van financiële markten en schendingen van financiële regelgeving. Financieel strafrecht richt zich zowel op individuele als bedrijfsmatige wangedragingen en heeft tot doel transparantie, verantwoordelijkheid en eerlijkheid in financiële transacties en operaties te waarborgen. Het biedt het juridische kader voor het onderzoeken, vervolgen en bestraffen van degenen die financiële…

More

Fiscaal Strafrecht

Fiscaal Strafrecht betreft de juridische bepalingen en regelgeving die gericht zijn op criminele activiteiten met betrekking tot belastingheffing. Dit rechtsgebied behandelt strafbare feiten zoals belastingontduiking, belastingfraude en andere illegale activiteiten die gericht zijn op het ontwijken van belastingverplichtingen. Het omvat een verscheidenheid aan illegale handelingen, zoals het te laag rapporteren van inkomsten, het te hoog opgeven van aftrekposten, het niet indienen van belastingaangiften en het gebruik van offshore-rekeningen om inkomen te verbergen. Fiscaal strafrecht heeft tot doel de integriteit van het belastingstelsel te waarborgen door het opleggen van boetes, geldboetes en gevangenisstraffen aan degenen die belastinggerelateerde misdrijven plegen. Handhavingsinstanties, zoals…

More

Verkeersstrafrecht

Het verkeersstrafrecht is een rechtsgebied dat zich bezighoudt met de strafrechtelijke aspecten van verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven. Het omvat wetten en regelgeving die gerelateerd zijn aan het verkeer en de veiligheid op de weg. Verkeersstrafrecht heeft betrekking op situaties waarin verkeersregels worden overtreden en kan variëren van lichte overtredingen tot ernstige misdrijven met potentieel fatale gevolgen.…

More

Overtreding van Milieuwetgeving

Milieustrafrecht betreft de juridische principes, wetgeving en rechterlijke doctrines die betrekking hebben op strafbare feiten gerelateerd aan de bescherming van het milieu. Dit rechtsgebied houdt zich bezig met onwettige handelingen en overtredingen die schade toebrengen aan het natuurlijke milieu, de volksgezondheid of het ecologische evenwicht. Milieustrafbare feiten omvatten onder andere illegale dumpingen van gevaarlijk afval, vervuiling van lucht, water of bodem, illegale houtkap, stroperij van beschermde diersoorten en schendingen van milieuwetgeving en vergunningen. Het milieustrafrecht heeft tot doel natuurlijke hulpbronnen te beschermen, duurzame milieubeheerpraktijken te bevorderen en naleving van milieubeschermingswetten te waarborgen. Het biedt het juridische kader voor het onderzoeken,…

More

Bedrijfsongevallen en ARBO-wetgeving

Bedrijfsongevallen en ARBO-wetgeving zijn belangrijke aspecten van het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Bedrijfsongevallen verwijzen naar ongevallen die zich voordoen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en die letsel of schade aan werknemers, eigendommen of het milieu veroorzaken. De ARBO-wetgeving heeft tot doel werknemers te beschermen tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk en werkgevers te verplichten veilige en gezonde werkomstandigheden te bieden. Enkele aspecten van bedrijfsongevallen en ARBO-wetgeving zijn: ARBO-beleid: Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een ARBO-beleid op te stellen en uit te voeren om veilige en gezonde werkomstandigheden te waarborgen. Dit omvat risicobeoordelingen, het treffen van…

More

Cybercrime

Cybercriminaliteit verwijst naar criminele activiteiten die worden uitgevoerd met behulp van computers of het internet, vaak gericht op individuen, bedrijven of overheden. Het omvat een breed scala aan illegale activiteiten zoals hacking, identiteitsdiefstal, fraude, phishing, distributie van malware, cyberspionage en meer. Cybercriminelen maken gebruik van kwetsbaarheden in computersystemen en netwerken om gegevens te stelen, diensten te verstoren, geld af te persen of andere vormen van schade te veroorzaken. Het juridisch kader voor cybercriminaliteit verschilt per rechtsgebied maar omvat doorgaans wetten en regelgeving gericht op het voorkomen, onderzoeken en vervolgen van dergelijke misdrijven. Overheden en internationale organisaties werken samen om cyberdreigingen…

More

Openbare Orde en Ondermijning

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN staat ondernemingen en privé-personen bij die geconfronteerd worden met ingrijpen van de overheid, die een beroep doet op de "openbare orde". Wie wordt geconfronteerd met een openbare ordemaatregel krijgt te maken met een vaak diepgaande inbreuk op zijn rechten. De advocaat adviseert en procedeert op de volgende terreinen: (a) Algemene bevoegdheid tot handhaving openbare orde (artikel 172); (b) Noodbevelen (Artikel 175); (c) Noodverordeningen (Artikel 176); (d) Toezicht op openbare samenkomsten, vermakelijkheden en inrichtingen (Artikel 174); (e) Wet openbare manifestaties; (f) Cameratoezicht (Gemeentewet, artikel 151c); (g) Bestuurlijke ophouding (artikelen 154a en 176a); (h) Sluiten woning – Wet Victoria (artikel 174a); (i) Drank- en Horecawet; (j) Opiumwet – Wet Damocles (Opiumwet, artikel 13b); (k) Stelsel bewaken en beveiligen; (l) Wet veiligheidsregio’s; Bevel aan ouders/verzorgers van 12-minners (Artikel 172b); (m) Wet tijdelijk huisverbod; (n) Kinderbeschermingsmaatregelen; (o) Wet BIBOB; (p) Wet op de lijkbezorging; en (q) Wet publieke gezondheid.…

More

Corporate Crime & Investigations

//

Corporate Crime & Investigations, ook wel bekend als zakelijke criminaliteit en onderzoeken, verwijst naar juridische kwesties die zich voordoen wanneer bedrijven en organisaties betrokken zijn bij criminele activiteiten of vermeende schendingen van wet- en regelgeving. Deze kwesties kunnen variëren van fraude, corruptie en omkoping tot schendingen van mededingingswetten, witwassen van geld, cybercriminaliteit en andere vormen van zakelijke misdrijven.…

More

Serious Fraud Investigation & Prosecution Defence

/

Ernstige en Complexe Fraude verwijst naar ernstige vormen van bedrog, misleiding en financiële misdaad die vaak complex en geavanceerd zijn. Het omvat situaties waarin individuen, groepen of organisaties opzettelijk en vaak gecoördineerd proberen om financieel voordeel te behalen door onwettige middelen te gebruiken. Dit kan variëren van het vervalsen van financiële documenten tot het opzetten van ingewikkelde oplichtingschema’s.…

More

Corporate Fraud & Criminal Law

/

Bedrijfsfraude verwijst naar misleidende en illegale activiteiten die worden uitgevoerd door individuen of entiteiten binnen een bedrijf of organisatie om financieel gewin te behalen of om de financiële status van het bedrijf verkeerd voor te stellen. Strafrecht komt in het spel wanneer deze frauduleuze activiteiten schendingen van strafrechtelijke wetten en voorschriften omvatten.…

More

Strafrechtelijke procedures

Reguliere Strafzaken

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN (LL.M., Esq.), advocaat en forensisch auditor, adviseert en assisteert publieke en private entiteiten en particulieren in de verschillende stadia van strafrechtelijke en administratieve onderzoeken, als slachtoffer of als verdachte, met een focus op: (a) Deelname aan een criminele organisatie; (b) Geweldsdelicten (levensdelicten, mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling); (c) Zedendelicten (verkrachting, ontucht); (e) Vermogensdelicten (diefstal, heling, afpersing, verduistering, oplichting, witwassen); (f) Fraude (oplichting, valsheid in geschrift, valse reisdocumenten, skimming, uitkeringsfraude, faillissementsfraude); (g) Cybercrime; (h) Mensensmokkel; (i) Mensenhandel, vrijheidsberoving, gijzeling; (j) Bedreiging, smaad, laster, belaging (Stalking); (k) Drugsdelicten; (l) Overtreding van de Wet Wapens en Munitie; (m) Fiscale…

More

Voorarrest

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN (LL.M., Esq.), advocaat en forensisch auditor, adviseert en assisteert cliënten in de voorarrestfase, met een focus op: (a) Voorgeleiding rechter-commissaris (aanhouding, inverzekeringstelling, bewaring); (b) Raadkamer gevangenhouding (rechtbank en hof); (c) Verzoek opheffing en/of schorsing voorlopige hechtenis; en (d) Bezwaarschift tegen opgelegde beperkingen…

More

Bijzondere Procedures en Procesincidenten

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN (LL.M., Esq.), advocaat en forensisch auditor, adviseert en assisteert cliënten in het kader van bijzondere procedures en procesincidenten, met een focus op: (a) Bezwaarschrift tegen onthouding van processtukken; (b) Klaagschrift tegen weigering tot teruggave inbeslaggenomen goederen; (c) Klaagschrift tegen weigering tot teruggave ingevorderd rijbewijs; (d) Verzoek om sepot; (e) Verzet tegen strafbeschikking; (f) Ontnemingsprocedures (ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel); (g) Verzoek om schadevergoeding na vrijspraak; (h) Bezwaarschrift tegen opname DNA-profiel in de DNA-databank; (i) Vordering tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf; (j) Bezwaarschrift tegen omzetting taakstraf in hechtenis; (k) Herziening en (l) Gratie.…

More

Internationaal Strafrecht

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN (LL.M., Esq.), advocaat en forensisch auditor, adviseert cliënten over verscheidene aspecten van het internationaal strafrecht, met een focus op: (a) Uitlevering; (b) Overlevering (uitlevering binnen Europa); (c) WOTS (omzetting door de rechter van een in het buitenland opgelegde gevangenisstraf, waarna deze in Nederland kan worden uitgezeten); en (d) Verlof tot afgifte bewijsmateriaal aan buitenlandse autoriteiten.…

More

Penitentiair Recht

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN (LL.M., Esq.), advocaat en forensisch auditor, adviseert cliënten over verscheidene aspecten van het penitentiair recht, met een focus op: (a) Beklag bij de Commissie van Toezicht; (b) Bezwaar bij de Selectiefunctionaris; en (c) Beroep bij de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).…

More
Previous Story

Spreekuurlocatie Enschede

Next Story

Heeft u een personen- en familierechtelijk geschil?