Indien uw inkomen en vermogen onder de wettelijk vastgestelde grens valt, komt u mogelijk in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit betekent dat de Nederlandse Staat (een deel van) de kosten van de advocaat op zich neemt. U betaalt dan alleen een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage aan de advocaat. VAN LEEUWEN LAW FIRM verzorgt de aanvraag van de gefinancierde rechtsbijstand. De wettelijke grens en de hoogte van de eigen bijdragen kunt u vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl).
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen. Als u aanspraak maakt op een toevoeging, betaalt u altijd een eigen bijdrage. Voor rechtsbijstand bij het Juridisch Loket hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.…
Lees verderLet op! U kan een korting van € 59,- op uw eigen bijdrage krijgen, als u eerst telefonisch contact opneemt met het Juridisch Loket en zij u doorverwijzen naar ons kantoor. Bij verwijzing naar een advocaat geeft het Juridisch Loket u een zogenaamd diagnosedocument mee. Dit is een schriftelijk document waarin uw probleem beschreven staat en een advies voor de oplossing is opgenomen. Daarnaast bevat het document de verwijzing naar de juiste persoon of instantie die u kan helpen. Wanneer u wordt verwezen naar de advocaat, krijgt u met dit document een korting van € 59,- op uw eigen bijdrage.…
Lees verderLet op! Als u juridische ondersteuning nodig heeft, krijgt u mogelijk bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage en het griffierecht. U kan hiervoor een verzoek indienen bij uw gemeente. De voorwaarde is wel, dat u vanuit het Juridisch Loket een doorverwijzing heeft verkregen.…
Lees verderLet op! Indien het verzamelinkomen van cliënt minstens 15% is gedaald ten opzicht van het inkomen van twee (2) jaar geleden dan dient u binnen zes (6) weken na de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand een verzoek tot peiljaarverlegging in te dienen middels het formulier dat u kan vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. In dat geval kan de Raad voor Rechtsbijstand een lagere eigen bijdrage vaststellen.…
Lees verderLet op! Uw inkomen wordt nog een keer gecontroleerd als uw inkomensgegevens ten tijde van de aanvraag van de toevoeging nog niet definitief waren vastgesteld door de Belastingdienst. De Raad is dan bij de aanvraag uitgegaan van de op dat moment beschikbare gegevens. Dit kan bijvoorbeeld uw belastbaar loon zijn. Regelmatig voert de Raad een her-controle uit bij de Belastingdienst. Dan controleert de Raad of het inkomen en vermogen van een cliënt intussen definitief zijn vastgesteld door de Belastingdienst. Als blijkt dat dit het geval is, neemt de Raad een nieuw besluit. Ongeveer twee (2) jaar na afgifte van de toevoeging…
Lees verderWie in voorlopige hechtenis zit, krijgt een advocaat toegewezen. Sinds 1 maart 2017 moet u de kosten voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand in sommige gevallen zelf betalen. Dit kan alleen als de uitspraak van de rechter definitief is (dit heet een onherroepelijke veroordeling). In dat geval toetst de Raad voor Rechtsbijstand uw inkomen en vermogen. Is uw inkomen hoger dan toegestaan? Of is uw vermogen hoger dan toegestaan? Dan moet u de kosten voor gesubsidieerde rechtsbijstand, in beginsel, zelf betalen. Behalve in het geval van: seponering van de strafzaak, dat betekent dat de officier van justitie besluit om niet te vervolgen; volledige vrijspraak…
Lees verderHoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw eigen bijdrage is. Uw vermogen telt ook mee. Wij vragen uw inkomen en vermogen op bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden aan ons door. De Raad toetst uw woonsituatie, zoals die is op het moment van aanvraag toevoeging. Voert u op dat moment een gezamenlijke huishouding? Dan telt het inkomen en vermogen van uw partner ook mee. In onderstaande tabel ziet u de verschillende eigen bijdragen die gelden voor dit jaar. Voor elke toevoeging betaalt u een volledige eigen bijdrage.…
Lees verder