Onder dit screeningsprofiel valt al het personeel dat werkzaam is op een educatieve instelling. Het screeningsprofiel is van toepassing op functies bij educatieve instellingen in onder andere het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Zij zijn belast met de zorg voor het welzijn en de veiligheid van leerlingen. Zodra leerlingen aan de zorg van (onderwijzend) personeel zijn toevertrouwd, kunnen zich één op één relaties voordoen waarbij sprake is van afhankelijkheid. Het risico bestaat van machtsmisbruik, bijvoorbeeld door middel van afpersing, chantage (afdreiging) of zeden en geweldsdelicten.

Sommige functionarissen – zoals de directeur, (con)rectoren en het administratieve personeel hebben toegang tot gevoelige informatie. Het risico bestaat van misbruik van gegevens, bijvoorbeeld door middel van afpersing, chantage, diefstal en verduistering van gegevens.

Directeuren en (con)rectoren sturen de organisatie en het personeel aan en hebben instructiebevoegdheden jegens hun medewerkers. Medewerkers zouden aangezet kunnen worden tot strafbare gedragingen.

Previous Story

Juridische dienstverlening

Next Story

Taxibranche; Chauffeurskaart

Latest from Knowledge Sharing

Onderhandelen

Onderhandelen vormt de zevende pijler van het Holistische Raamwerk voor Frauderisicobeheersing en is een fundamenteel onderdeel…

Procederen

Procederen vormt de zesde pijler van het Holistische Raamwerk voor Frauderisicobeheersing en speelt een essentiële rol…

Adviseren

Advisering vormt de vijfde pijler van het Holistische Raamwerk voor Frauderisicobeheersing, een cruciaal instrument voor organisaties…

Respons

Respons is de vierde pijler van het Holistische Raamwerk voor Frauderisicobeheersing en speelt een cruciale rol…

Onderzoek

Onderzoek vormt de derde pijler van het Holistische Raamwerk voor Frauderisicobeheersing en is een essentieel onderdeel…