Het risicogebied informatie beoogt de maatschappelijke risico’s in kaart te brengen die zich kunnen voordoen indien men in een functie of bezigheid toegang heeft tot systemen dan wel tot informatie. Het betreft hier de bevoegdheid tot het raadplegen en/of het bewerken van deze systemen.

Onder dit risicogebied valt ook het omgaan met gevoelige dan wel vertrouwelijke informatie. Voorts betreft dit het toegang hebben tot of kennis dragen van veiligheidssystemen, controlemechanismen en verificatieprocessen.

Indien men het beheer heeft over of bijzondere bevoegdheden heeft bij systemen, bestaat het risico dat deze systemen misbruikt worden voor de verspreiding van bijvoorbeeld kinderpornografie. Bij het omgaan met gevoelige dan wel vertrouwelijke informatie kan deze informatie misbruikt worden, bijvoorbeeld om iemand te chanteren. Bedrijfs- of beroepsgeheimen kunnen worden gestolen of informatie kan worden gelekt. Bedrijfsprocessen kunnen worden ontregeld door bijvoorbeeld vernieling of sabotage.

Previous Story

De nieuwe Wet Zorg en Dwang (WZD) – Procedure in hoofdlijnen

Next Story

Geld

Latest from Knowledge Sharing

Onderhandelen

In de dynamische wereld van frauderisicomanagement is onderhandelen niet slechts een hulpmiddel, maar een cruciale strategie…

Procederen

Het procederen binnen het Raamwerk voor Frauderisicobeheersing vereist een nauwgezette en strategische aanpak om juridische geschillen…

Adviseren

Het navigeren door de juridische en operationele uitdagingen die voortvloeien uit fraude en cyberincidenten vereist een…

Respons

Een strategische en doeltreffende respons op fraude en cyberincidenten is essentieel voor het minimaliseren van de…

Onderzoek

Onderzoek is een fundamenteel onderdeel van elk effectief fraudebeheer- en cyberbeveiligingsprogramma. Bas A.S. van Leeuwen, advocaat…