Overzicht
MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN staat ondernemingen en privé-personen bij die geconfronteerd worden met ingrijpen van de overheid, die een beroep doet op de “openbare orde”. Wie wordt geconfronteerd met een openbare ordemaatregel krijgt te maken met een vaak diepgaande inbreuk op zijn rechten. De advocaat adviseert en procedeert op de volgende terreinen: (a) Algemene bevoegdheid tot handhaving openbare orde (artikel 172); (b) Noodbevelen (Artikel 175); (c) Noodverordeningen (Artikel 176); (d) Toezicht op openbare samenkomsten, vermakelijkheden en inrichtingen (Artikel 174); (e) Wet openbare manifestaties; (f) Cameratoezicht (Gemeentewet, artikel 151c); (g) Bestuurlijke ophouding (artikelen 154a en 176a); (h) Sluiten woning – Wet Victoria (artikel 174a); (i) Drank- en Horecawet; (j) Opiumwet – Wet Damocles (Opiumwet, artikel 13b); (k) Stelsel bewaken en beveiligen; (l) Wet veiligheidsregio’s; Bevel aan ouders/verzorgers van 12-minners (Artikel 172b); (m) Wet tijdelijk huisverbod; (n) Kinderbeschermingsmaatregelen; (o) Wet BIBOB; (p) Wet op de lijkbezorging; en (q) Wet publieke gezondheid.
Openbare Orde en Veiligheid
De openbare orde-bevoegdheden van de burgemeester hebben een bestuursrechtelijk karakter. Niet alle algemene bestuursrechtelijke normen zijn op de uitoefening van die bevoegdheden echter steeds van toepassing. De openbare orde-bevoegdheden hebben primair een preventieve en/of reparatoire (herstellende) werking; ze zijn gericht op het voorkómen van verstoring van de openbare orde of…
Lees VerderDe burgemeester is als eenhoofdig bestuursorgaan verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en de veiligheid in zijn gemeente. Dit kan snel en daadkrachtig optreden in spoedeisende situaties bevorderen. De bevoegdheden op dit terrein kunnen niet worden gedelegeerd aan bijvoorbeeld het college van burgemeester en wethouders. De mogelijkheid tot…
Lees VerderBij de toepassing van de bevoegdheden gelden altijd de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit.…
Lees VerderDe locoburgemeester treedt in de schoenen van de burgemeester op basis van artikel 77 Gemeentewet: ‘Bij verhindering of ontstentenis van de burgemeester wordt zijn ambt waargenomen door een door het college aan te wijzen wethouder’. Dit betekent dat een wethouder die een burgemeester tijdens een crisis ondersteunt, maar niet werkelijk…
Lees VerderAlgemene bevoegdheden en Noodbevoegdheden
Specifieke Bevoegdheden
Rechtsbescherming tegen Openbare Orde-bevoegdheden
Voordat het bestuursorgaan een beslissing neemt tot het opleggen van een bestuurlijke boete, kondigt het bestuursorgaan vaak aan dat er een voornemen is dat te doen. In het voornemen dient bestuursorgaan kenbaar te maken dat zij voornemen is een bestuurlijke boete op te leggen.…
Lees VerderBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing van een bestuursorgaan? In sommige gevallen wordt niet de normale bezwaarschriftprocedure gevolgd, maar dient u administratief beroep in te stellen bij een ander bestuursorgaan, dan het bestuursorgaan dat het aangevallen besluit genomen heeft.…
Lees VerderBent u als burger of ondernemer het niet eens met een beslissing op uw bezwaarschrift? In dat geval kan MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN een beroep instellen bij de bestuursrechter.…
Lees VerderIndien u een besluit van een bestuursorgaan ontvangt, is onder aan het besluit een bezwaarclausule opgenomen. In deze bezwaarclausule is opgenomen op welke wijze en bij welk bestuursorgaan u tegen het besluit een bezwaarschrift kunt (laten) indienen. In het bezwaarschrift geeft u aan waarom het besluit van het bestuursorgaan onjuist…
Lees VerderHet indienen van een bezwaarschrift of een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat de beslissing waartegen u opkomt, zolang nog niet is besloten over uw bezwaar of beroep, gewoon van kracht blijft.…
Lees VerderIndien u na de heroverweging in bezwaar of de rechtmatigheidstoets door een rechter in beroep nog niet de door u gewenste uitkomst heeft, kunt u tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep. De uitspraak van de bestuursrechter zal aangeven op welke wijze en waar u beroep kunt instellen.…
Lees VerderEen last onder dwangsom is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. Een last onder dwangsom is dan ook een herstelsanctie. Deze herstelactie zal in beginsel worden opgelegd als er een overtreding plaatsvindt.…
Lees VerderHet doel van een last onder dwangsom is het beëindigen van een overtreding, het is dan ook een herstelsanctie. Een last onder dwangsom zal in beginsel worden opgelegd als er geregeld terugkerende of voortdurende overtredingen plaatsvinden.…
Lees VerderHeeft u een oproep gekregen voor een verhoor of bent u al gedagvaard voor de rechtbank of bijvoorbeeld een OM-zitting? Dan is het van belang dat u zich tijdig laat adviseren door MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN. U kunt dan gratis bellen, direct met MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN! Hij is er…
Lees VerderNaast de ‘algemene strafzaken’ is MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN ook thuis in het fiscaal strafrecht en financieel-economisch strafrecht. Er zijn verschillende autoriteiten waarmee een cliënt te maken kan krijgen. Het is daarom van essentieel belang direct duidelijkheid te krijgen over de aard van het onderzoek, aangezien de regels per autoriteit kunnen…
Lees VerderWanneer u nog geen dagvaarding heeft ontvangen, wil dit niet zeggen dat u geen verdachte (meer) bent. Dit is een misverstand bij veel mensen. Juist in dit vroege stadium is het raadzaam om advocaat te raadplegen. Bijvoorbeeld wanneer u een oproep voor verhoor krijgt of wanneer het openbaar ministerie of…
Lees VerderEen OM-zitting is een zitting bij het parket van de Officier van Justitie (OVJ). In plaats van dat u bij een Rechter verschijnt, moet u nu bij de Officier van Justitie (OVJ) verschijnen. De Officier van Justitie (OVJ) zal tijdens de OM-zitting de strafzaak met u bespreken en u kunt…
Lees VerderMR. BAS A.S. VAN LEEUWEN probeert te voorkomen dat uw zaak bij een rechtbank op zitting komt. Het verschil tussen een vrijspraak, een schikking of een veroordeling ligt dan ook in de juiste rechtsbijstand door een ervaren strafrechtadvocaat. Zelfs wanneer u gedagvaard bent, is het nog mogelijk om in overleg te…
Lees VerderBij de Meervoudige Kamer (MK) van de Rechtbank worden de zwaardere en ingewikkelde strafzaken behandeld.…
Lees VerderHeeft u binnenkort een zitting bij de Politierechter? Wij leggen u uit wat u kunt verwachten tijdens de zitting bij de Politierechter, hoe de zitting bij de Politierechter verloopt en welke straffen de Politierechter kan opleggen.…
Lees Verder