De 21 kenmerken van een narcist

Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een complexe psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een langdurig patroon van grootsheid, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie voor anderen. Hier zijn 21 kenmerken van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis:

 1. Groot gevoel van eigenwaarde: Personen met NPS hebben een overdreven positief zelfbeeld en beschouwen zichzelf als bijzonder en uniek.

 2. Gevoel van superioriteit: Ze geloven dat ze beter zijn dan anderen en gedragen zich vaak alsof ze superieur zijn.

 3. Gebrek aan empathie: Ze hebben moeite om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen.

 4. Manipulatief gedrag: Ze gebruiken vaak anderen voor persoonlijke doeleinden en manipuleren situaties om hun doelen te bereiken.

 5. Intense behoefte aan bewondering: Personen met NPS hebben voortdurende bevestiging en bewondering van anderen nodig om hun gevoel van eigenwaarde te behouden.

 6. Egocentrisme: Ze zijn vaak egocentrisch en richten zich hoofdzakelijk op hun eigen behoeften en verlangens.

 7. Recht op speciale behandeling: Ze geloven dat ze speciale privileges en behandeling verdienen.

 8. Jaloezie en rivaliteit: Narcisten kunnen snel jaloers worden op anderen en streven vaak naar competitie en dominantie.

 9. Gebrek aan zelfreflectie: Ze hebben moeite met het erkennen van hun eigen fouten en tekortkomingen.

 10. Oppervlakkige relaties: Ze hebben vaak oppervlakkige en transactionele relaties, waarbij ze anderen gebruiken voor persoonlijk gewin.

 11. Gebrek aan schuldgevoel: Ze voelen zelden schuld of nemen zelden verantwoordelijkheid voor hun negatieve gedrag.

 12. Verwaarlozing van anderen: Narcisten kunnen de behoeften en gevoelens van anderen negeren of minimaliseren als het niet om henzelf draait.

 13. Focus op status: Ze zijn vaak gericht op uiterlijke schijn, prestige en statussymbolen.

 14. Moeilijk tevreden te stellen: Narcisten hebben vaak onrealistische verwachtingen van anderen en zijn moeilijk tevreden te stellen.

 15. Vermijden van verantwoordelijkheid: Ze vermijden vaak verantwoordelijkheid voor hun fouten en proberen de schuld op anderen af te schuiven.

 16. Overmatige kritiek: Ze kunnen anderen vaak bekritiseren en kleineren om hun eigen gevoel van eigenwaarde te versterken.

 17. Gebrek aan diepe emoties: Narcisten hebben moeite met het uiten van diepe emoties en hebben vaak oppervlakkige relaties.

 18. Zoeken naar dominantie en controle: Ze proberen vaak anderen en situaties te controleren.

 19. Neiging tot woede en agressie: Ze kunnen snel boos worden en agressief gedrag vertonen als ze niet krijgen wat ze willen.

 20. Schommelende eigenwaarde: Hun gevoel van eigenwaarde kan variëren afhankelijk van de goedkeuring en bewondering die ze ontvangen.

 21. Gebrek aan langdurige relaties: Narcisten hebben vaak moeite om stabiele, langdurige relaties te onderhouden vanwege hun egocentrische gedrag.

Het is belangrijk op te merken dat NPS een complexe persoonlijkheidsstoornis is en dat niet alle mensen met NPS dezelfde kenmerken op dezelfde manier vertonen. Bovendien kan het narcisme variëren van mild tot ernstig, en professionele hulp kan nodig zijn voor mensen met ernstige narcistische gedragsproblemen.

Previous Story

Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS)

Next Story

Narcisme binnen een relatie

Latest from Narcistische Persoonlijkheidsstoornis